perjantai 28. joulukuuta 2012

Siviilin kymmenen viimeistä

Soittelin tänään Riihimäelle saadakseni ohjeita diabetekseen liittyen. Ensinnäkin neuvottiin ottamaan mukaan verensokerimittari ja toinen varalle, jos sellaisen sattuu omistamaan. Puolustusvoimilta saanee palvelusmittarin jossain kohtaa palvelusta, mutta siitä ei ole kuulemma tarkempaa tietoa eikä edes varmuutta.

Insuliinia, kynäneuloja ja verensokerimittarin liuskoja täytyy varata vähintään kuukauden tarpeiksi, koska lupailtiin ettei ensimmäisille lomille päästä kuin juurikin vasta sen kuukauden kuluttua. (Aika jännä, nykyäänhän haukutaan kun lomille päästään jo "ihanhetikohta" kahden viikon päästä.)

Jääkaappi on kuulemma 1. Viestikomppaniassa heti päivystäjän pöydän takana. En muuten ole aivan varma miksi asia kerrottiin jo nyt, vaikkei ole vielä tietoa onko menossa 1. VK:hon vaiko EK:hon (mutta tuskin 2. VK:hon, koska siellä on ELSO:n sakki)... No, hyvä tietää jos 1. VK:hon päädytään!


Sain joululahjaksi välikerraston. Ihan kätevää, koska sellaisen aioin muutenkin varmuuden vuoksi hankkia. Kaivoin palvelukseenastumismääräyksenkin (jonka litterat on käännetty sen alle, jos joku ihmettelee) jo päivänvaloon ja joitain muita randompapereita, jotka katson asiaan liittyviksi. Vanha mittarikin löytyi uudemman ja kynien kaveriksi.

Silviissii. Kysyivät muuten "Mikä teitä kiinnostaisi?" Itsehän tietenkin vastasin "Mikä mikä?", kun kyse oli P-kauden jälkeisistä valinnoista. "Jokin viestin suuntauksista vai spolli - siis sotilaspoliisi - ja onhan meillä kuljetusta ja huoltoa..." Vastasin tietojärjestelmälinja, vaikka mitään takuita sinne pääsemisestä ei tietenkään ole ja mielikin voi muuttua matkan varrella.

Ruoan mahdollisen myöhästymisen nimissä käyn vielä hankkimassa Alpen-patukoita ja siripiriä - on kuulemma ihan kannattava veto, jos haluaa pitää yllä hyvää hoitotasapainoa. Sain myös tietää etten ole sentään ainoa tammikuussa palvelukseen astuva diabeetikko, vaan pari muutakin on tulossa, ja edellisen saapumiserän diabeetikot toimivat eräänlaisina tuutoreina. Jea!

Ennen lähtöä täytyy enää lähinnä pakata ja varata normaalisti kontrollikäynti hoitavalle diabeteslääkärille. Jätettiin viimeksi uusi aika ottamatta, kun ei oltu varmoja miten homma toimisi armeijasta käsin, mutta ihan normaalisti pitäisi hoitua. Diabeteksen hoitovastuu säilyy edelleen omalla diabeteslääkärillä ja lääkärikäyntiä varten saa lomapäivän sekä meno-paluu-liput. Kontrollikäynti on kolmen kuukauden välein, joten "ylimääräisiä" lomia ei tule mitään huisin isoa määrää kuten joku saattaisi luulla.

Tietenkin on vielä se seikka, että Puolustusvoimat haluaa pitää kirjaa verensokerimittausten tuloksista palveluksen edetessä ja "ensimmäisen naisen" kohdalla kuulemma vieläpä erityisen tarkasti. Palvelus voidaan keskeyttää, jos pitkäaikaisverensokeri alkaa näyttämään "paskoja" lukemia: tässä tapauksessa reilusti yli yhdeksää, mutta siihen vaaditaan jo toistuvia huonoja mittaustuloksia, kuten kaikkea väliltä 15 mmol/l ja HI (= liian korkea arvo, jota verensokerimittari ei pysty ilmoittamaan). Tästä ei kuitenkaan pitäisi olla pelkoa, jos hoitaa itsensä ja palveluksensa niin kuin hoitaa kuuluu.

Tällä erää ei vielä oikeastaan jännitä, mutta ehkä sitten 7. tammikuuta viimeistään.

Kattellaan. STJ-10!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti